Munkedammen – yndet udflugtsmål i generationer

Munkedamshuset ved overgangen mellem Broby Vesterskov og Tamosen. Foto: Jacob Topsøe

Nogle er glade for seværdigheder, der er nemme at komme til. Personligt foretrækker jeg det modsatte. Det giver altid en oplevelse et ekstra lag, hvis man har måtte kæmpe lidt for at finde stedet.

Sådan et sted er Munkedammen. Den ligger i skoven nær Tamosen nord for Tystrup Sø. For at komme derhen skal man lokalisere Munkedamsvej, som er en lille sidevej til Suserupvej – derfra er der en gåtur på ca. 1 km mod syd gennem Broby Vesterskov.

Hovedattraktionen – hvis man kan tale om en sådan – er Munkedamshuset, som man finder på det nederste stykke af en skråning ned mod Susåen. Tidligere var Munkedamshuset et traktørsted, og folk yndede at drage herud på en sommerdag og spise et måltid, mens de nød udsigten til vandløb, skov og eng. Fra min egen slægt ved jeg, at min tipoldefar, der boede i Alsted, var rigtig glad for at tage hertil.

Traktørstedet er lukket for længst, så i dag er Munkedamshuset mere blot et punkt på ruten, hvor man kan gøre holdt og tage en madkurv frem. Bagefter kan du fortsætte til den langdysse, som ligger et par hundrede meter længere mod nord. Med sine 88 meter er den en af Sjællands længste langdysser – og en af de smukkeste. I Naturstyrelsens seneste beskrivelse kaldes den et “prægtigt oldtidsminde”. Jeg er enig.

Men heller ikke denne seværdighed er helt nem at opstøve, for den er totalt omsluttet af skov, og stien derind syner ikke af meget. Så meget desto større er glæden jo ved at finde stedet. Tip: I en gul boks oppe ved Suserupvej er der foldere med informationer og kort over skoven.

Langdyssen er omtalt i et af kapitlerne i “100 ting at se – på Midtsjælland”. Du kan erhverve dig bogen via anvisningerne på forsiden af 100tingatse.dk.

Den østlige ende af det 88 meter lange fortidsminde i Broby Vesterskov. Foto: Jacob Topsøe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *