Her ligger de største kirker på Sydsjælland og Møn

Skt. Peders Kirke er Sydsjællands største kirke. Men den overgås af en kirke på Møn. Foto: Jacob Topsøe

Der ligger ingen domkirker på Sydsjælland og Møn, men nogle af områdets kirker har alligevel en imponerende størrelse.

Arealmæssigt er det Stege Kirke, der er størst, med et grundplan på ca. 1150 kvadratmeter. Den er samtidig den længste: 60 meter er der fra den ene ende af Stege Kirke til den anden.

Skt. Peders Kirke i Næstved er nummer to med et areal på ca. 1050 kvadratmeter. Længden er 54 meter.

Længdemæssigt er Skt. Katharina Kirke i Store Heddinge ikke i top, men den er til gengæld næsten lige så stor på den ene led som på den anden (hhv. 44 meter og 38 meter). I alt er kirkens areal på betragtelige 725 kvadratmeter.

Af andre store kirker på Sydsjælland kan nævnes:

  • Snesere Kirke – 48 meter
  • Vordingborg Kirke – 46 meter lang
  • Skt. Mortens Kirke, Næstved – 46 meter lang
  • Herlufsholm Kirke – 46 meter lang
  • Præstø Kirke – 37 meter lang
  • Fanefjord Kirke – 37 meter lang
  • Haslev Kirke – 35 meter lang

Snesere Kirke og Fanefjord Kirke adskiller sig fra de øvrige ved at være landsbykirker. Snesere Kirke har jeg målt til 48 meter i længden. Det betyder, at den er lige så lang som kirken i Brøns, Sønderjylland, som ofte fejlagtigt betegnes som Danmarks længste landsbykirke. I virkeligheden er det Vestervig Kirke i Thy, der er længst: 55 meter.

Alle ovennævnte kirker overgås dog i størrelse af både Sorø Klosterkirke og Skt. Bendts Kirke i Ringsted. De to måler hhv. 69 meter og 65 meter i længden. Arealmæssigt er de fuldt på højde med flere danske domkirker. Med ca. 1950 og 1820 kvadratmeter trumfer de f.eks. Maribo Domkirkes 1600 kvadratmeter.

Sorø Klosterkirke og Skt. Bendts Kirke er med i bogen “100 ting at se – på Midtsjælland”, som du kan anskaffe dig via denne hjemmeside, 100tingatse.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *