Kysterne drager på Sydsjælland og Møn

Der er noget med kyster. Vi vil gerne hen til dem og se ud over havet. Og i Danmark er der særlig god mulighed for det. Danmark er – trods sin lidenhed – et af de lande i verden med længst kyststrækning.

I bogen “100 ting at se – på Sydsjælland og Møn” vil omkring en fjerdedel af de omtalte lokaliteter ligge ved en kyst. Det skyldes ikke kun, at området til flere sider er omgivet af hav. Det skyldes også, at mange aktiviteter fra gammel tid har været knyttet til havet og kystlandskabet. Det har efterladt sig spor, som er værd at se på.

For eksempel forsvarsværker. Og slotte. Kridtbrud. Havne, broer, færger. Og fyrtårne til hjælp for de søfarende. I nyere tid er der skabt offentligt tilgængelige naturområder med faciliteter for bl.a. fugleelskere og folk, der bare gerne vil ud og gå eller cykle en lang tur.

Tit kan man få begge dele samme sted: En kulturhistorisk oplevelse og en kystnær naturoplevelse. En perfekt kombination hvis du spørger mig.

Nedenfor kan du se nogle af de steder, jeg har besøgt under udarbejdelse af bogen “100 ting at se – på Sydsjælland og Møn”.

Roneklint Fyr er placeret ved den gamle skanse ud mod Faxe Bugt. Foto: Topsøe Medier.
Der er vældig skønt ude på den kilometerlange Knudshoved Odde. Foto: Topsøe Medier.
Udsigt gennem kikkerten i fugletårnet nær sydspidsen af halvøen Feddet. Foto: Topsøe Medier.
Stranden på Enø er en af Sydsjællands mest populære badestrande. Foto: Topsøe Medier.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *