Akademihaven – stilfuld park med historie

Broen ved badeanstalten på en tåget vinterdag med bleg sol. Foto: Jacob Topsøe

Når nogen er i Sorø by for første gang, så anbefaler jeg dem altid at besøge Akademihaven. Her er det hele: Natur, kultur og historie i smuk kombination.

Haven er 15 hektar stor. Den følger bredden af Sorø Sø over en godt 1 kilometer lang strækning.

Der er altid mange fugle på plænen mellem Sorø Sø og Sorø Akademis hovedbygning. Foto: Jacob Topsøe

Som så meget anden natur på egnen er Akademihaven ejet af Sorø Akademis Stiftelse, men der er fri adgang for alle borgere. Med sine velplejede grusstier på kryds og tværs er stedet perfekt til løbe-, cykel- og spadsereture.

I kolde vintre er der endnu mere plads til udfoldelse. Da fryser søen til, og børn og voksne kommer for at gå eller stå på skøjter hen over det stivnede vand.

Forholdene kan blandt andet udnyttes til at besøge Ingemanns Ø. Det er en lille kunstig ø dannet af byggeaffald i 17- og 1800-tallet. Angiveligt var det herude, salmedigteren B.S. Ingemann sad i 1837 og skrev ‘I østen stiger solen op’.

Når isen er så tyk, at den kan bære mere end ænder og måger, kan man aflægge Ingemanns Ø et besøg.
Foto: Jacob Topsøe

Akademihaven er på alle måder en historisk have. Og den afspejler forskellige udviklingstrin i havehistorien. De lange, lige alléer stammer fra barokhavens storhedstid i 1700-tallet, mens de snoede stier, åbne plænearealer og fritstående træer viser inspirationen fra 1800-tallets engelske landskabshave.

De smukke barokalléer lokker til en god lille slentretur. Foto: Jacob Topsøe

(Flere fotos fra Akademihaven i bogen.)