Skjoldnæs – den store borg ved sø og eng

Skjoldnæs
Køer ved Skjoldnæs’ fortidsmindesten. Foto: Jacob Topsøe

Egnen ved Skjoldenæsholm rummer mange seværdigheder. Den måske mest oversete er slotsbanken ved Valsølille Sø.

Skjoldnæs, som stedet også kaldes, er et af de mægtigste middelalderlige voldsteder på Sjælland. Det består af flere forhøjninger, hvoraf de to største er omgivet af voldgrav og ydervold.

Der er op til syv meters højdeforskel fra bunden af voldgraven og til toppen af slotsbanken, så det er noget af et anlæg. Set oppefra måler hele voldstedet omtrent 200 meter på den ene led og 150 meter på den anden.

Da borganlægget blev bygget omkring år 1300, har der nok været sø og sump hele vejen uden om det, bortset fra på nordsiden, hvor en vejdæmning førte ind til hovedporten. Det har ikke været nemt at indtage sådan en fæstning.

Og alligevel lykkedes det for Valdemar Atterdag i 1348. Måske ved simpelthen at belejre borgen, indtil besætningen gav op.

Nogle af de få tilbageblevne sten fra selve borgen Skjoldnæs. Foto: Jacob Topsøe

I dag ligger der kun ganske få sten tilbage på det forladte voldsted ved Valsølille Sø.

Til gengæld er der masser af natur. Alt efter årstid kan man finde mange fine blomster på de græsklædte volde, og den omgivende sø og eng tiltrækker en bred vifte af fuglearter. På gåturen mellem parkeringspladsen og voldstedet vil du helt sikkert støde på nogle af dem.

Ved mit forrige besøg kom jeg på vej til Skjoldnæs forbi denne svane, der poserede stolt på sin store rede. Foto: Jacob Topsøe

(Flere fotos fra Skjoldnæs i bogen.)