Uvejret sidst i oktober 2023 ramte vinkelret ind på Møns Klint, og det gik især ud over de trapper, der forbinder klintekanten med klintekysten. Alle fem trapper blev beskadiget og kan ikke benyttes.
Trapperne er ellers en af de skønne ting ved Møns Klint. Ikke kun fordi de rent praktisk er forbindelsesvej til kysten, men også fordi de er en udfordring at bestige. Navnlig trappen ved Geocenter Møns Klint er krævende – den er Danmarks længste udendørs trappe og har næsten 500 trin.
Eller ”havde”, skulle man måske skrive, for mange af trinene er revet bort af bølgerne. Der er endda lavet optagelser af situationen, hvor det sker. Sådan en trætrappe – med de dimensioner, den har – er ikke ligetil at bygge igen. Slet ikke, når der tilmed er forsvundet noget af det terræn, som trappen var forankret i.
Indtil videre må Møns Klints besøgende nøjes med at gå oppe på klintekanten. Eller også kan de tage ned til Møns Fyr og bevæge sig op langs Østersøkysten derfra. Det er selvfølgelig ikke optimalt. Spørgsmålet er, hvor mange af trapperne der vil være genskabt, når turistsæsonen begynder til næste år.
Ærgerligt er det. Men kun til en vis grad. Man skal huske på, at Møns Klint er et stykke levende natur. Det ændrer sig fra tid til anden – netop i kraft af påvirkninger fra vind og vejr. Og deri ligger også klintens skønhed, for de hvide klinter er kun hvide, fordi der ind imellem sker skred, sådan at nye kridtlag blotlægges. Små naturkatastrofer er en integreret del af vilkårene på en klint, og trapper, der er bygget på de porøse skrænter få meter fra havets til tider høje bølger, vil altid leve livet farligt.
Læs mere om den største trappe i Danmarks natur i bogen “100 ting at se – på Sydsjælland og Møn”!