Sorø er en sand eventyrby

H.C. Andersens underskrift på et brev i Rigsarkivet.

Vidste du, at Sorø på Midtsjælland er et af de steder, der nævnes oftest i eventyrdigter H.C. Andersens breve?

Sorø er nævnt i 565 breve – plus varianten “Sorøe” i 108 breve. Brevene omfatter både breve sendt af digteren selv og breve, han har modtaget. Langt de fleste af de breve, hvori Sorø nævnes, har Andersen som afsender.

Til sammenligning optræder Nestved/Næstved i 55 breve, Ringsted i 59, Holbæk/Holbek i 10, Køge (Kjøge) i 32, og Slagelse i 266 breve.

Disse tal afspejler ret godt, hvor H.C. Andersen opholdt sig mest og havde flest kontakter.

I Sorø var det især Sorø Akademi, der var et vigtigt centrum for ham. Her yndede han at besøge digterkollegaen B.S. Ingemann, som var ansat på skolen. Også professor og digter Carsten Hauch arbejdede på Sorø Akademi og korresponderede fra tid til anden med Andersen. Læs mere om Sorø Akademi i bogen “100 ting at se – på Midtsjælland”.

Som det fremgår, er også Slagelse hyppigt nævnt i brevsamlingen. Det hænger i høj grad sammen med, at den unge H.C. Andersen boede i byen 1822 til 1826. Efter de år nævnes Slagelse knap så meget.

En endnu hårdere “konkurrent” til Sorø, når det gælder at opnå omtale i H.C. Andersen-breve, er Skælskør. Den by er lidt drilsk pga. sin varierende stavemåde. Men i databasen er der 54 breve, der nævner “Skjelskør”, 302 indeholder “Skjelskjør”, 37 har “Skjælskjør” med, 1 har “Skelskør”, 1 har “Skælskør”. (Hvis der er stavevarianter, jeg ikke har søgt på, skal du bare sige til!).

I alt er den sydvestsjællandske by nævnt i 395 af brevene. Og hvorfor så højt et tal? Jo, fordi H.C. Andersen var hyppig gæst på to herregårde i nærheden, nemlig Basnæs og Holsteinborg. Især godsejernes kvindelige halvdele var han glad for at konversere og korrespondere med.

Hverken Skælskør eller Sorø kan dog hamle op med hovedstaden. København (eller “Kjøbenhavn”, som man skrev dengang) er med i over 3400 breve fra og til H.C. Andersen. Vel ikke så overraskende.

Andersens barndomsby Odense optræder i 657 breve (inkl. den tyske variant “Odensee”). Det er mange, men altså lidt færre end Sorø. En by som Århus er kun at finde i beskedne 19 breve.

Ovenstående optælling og sammenligning er foretaget af Topsøe Medier.