Dagen hvor Skibakken levede op til sit navn – næsten

I disse år hænger snevejr ikke på træerne. Og dog var det lige netop det, der var tilfældet i dag, den 2. december 2023. I hvert fald i Sydsjælland, hvor Fladså Banker og den omgivende skov var dækket af et pænt tykt lag hvidt pulver.

Snelandskaber er jo altid kønne, men når terrænet tilmed er bakket, får oplevelsen en ekstra dimension. For så kan man kaste sig ud og lade tyngdekraften trække én ned mod bunden af skråningen. Vel er Fladså Banker (også kaldet Fårebakkerne) ikke Val d’Isère eller Geilo, men åsbakkerne har rigeligt med stejlhed til at give dig et adrenalinkick. Der var da også masser af skrig og hvin at høre denne eftermiddag sydøst for Næstved. (Se fotos fra dagen herunder.)

Den største top i området kaldes Skibakken. Den har tidligere været forsynet med skilift, og i de kolde vintre brugte medlemmer af den lokale skiklub faktisk Skibakken til egentligt skiløb.

Så vidt undertegnede kunne vurdere, var der dog ingen af dagens fremmødte, der kørte på ski ned ad Skibakken. Men der var snowboards og forskellige varianter af kælke og slæder. Det var næsten helt nostalgisk at kigge på alle de mennesker, der var taget ud for at dyrke vintersport som i de gode gamle dage.

I bogen “100 ting at se – på Sydsjælland og Møn” er der et kapitel om Fårebakkerne. Et enestående landskab – på alle tider af året.

Bogen er stadig til salg. 🙂

Visse steder langs åsen var der langrendsspor. Jeg øjnede også en enkelt langrendsløber!
Der var hvide huer på vandreruteskiltene.
Masser af folk i Fladså Banker. Her med Skibakken i baggrunden.
“Mosehuset” hedder denne lille fine bygning for foden af åsen.
Det er ikke mange steder på Sjælland, at man kan opleve så bakket et terræn.
Udsigt fra Fladså Banker mod Stejlehøj – et af flere åspartier i området.
Solnedgang, der gav associationer til et internationalt vintersportssted.