Den sære historie om en sær kirke

Øverst: Bjernede Kirke som den så ud i 1884. Derunder: Kirken set fra øst i marts 2024.

Bjernede Kirke er den eneste runde middelalderkirke på Sjælland. Det i sig selv gør den et besøg værd. Men rundkirken har også en bemærkelsesværdig bygningshistorie, som er god at kende, hvis man vil forstå, hvorfor den i dag ser ud, som den ser ud.

Få danske landsbyer har så karakteristisk et vartegn som Bjernede.

Til at starte med lå her en trækirke.

“Det gjorde der jo mange steder,” vil du måske sige. Jo, men det særlige ved Bjernede er, at her ved man, at det er tilfældet. Der står nemlig på en inskription ved indgangen, at Sune Skjalmsen erstattede den tidligere kirke med en kirke af sten. Inskriptionen er fra den tid, hvor kirken blev bygget, dvs. ca. 1170.

Netop de år var epokegørende i dansk kirkebyggeri. Her gik man fra at bygge i granit og frådsten til at bygge i teglsten. Bjernede Kirke er en fantastisk god illustration af dette skifte. Man kan nemlig direkte se det på kirken. De nederste del af den består muren af rundede kampesten. Men omtrent halvvejs oppe overtager de rød-brune munkesten (datidens svar på mursten).

Om skiftet i byggemateriale er kønt, kan måske diskuteres. Hertil skal siges, at man i mange år slet ikke kunne se forskellen. Kirken var kalket hvid – som mange andre middelalderkirker. Det ændrede sig i slutningen af 1800-tallet ved en restaurering, som vi vender tilbage til lige straks.

Fordi Bjernede Kirke ikke har været hvidkalket siden slutningen af 1800-tallet, kan man tydeligt se, hvornår man i byggeriet gik over til at bruge teglsten i stedet for kampesten.

Ved middelalderens slutning var Bjernede Kirke forfalden. Derfor rev man den øvre del ned og byggede den op igen. Resultatet blev noget, der er blevet sammenlignet med en bispehue (se illustrationen ovenfor). Man kan også sige det på den måde, at et firkantet tårn passer dårligt til en rundkirke. På den anden side havde det en vis charme, at kirken var så speciel.

Men i 1890-92 var det igen tid til en større restaurering. Her fandt professor Storck, der ledede projektet, at der skulle være et tårn, der fulgte kirkens runde form bedre. Han gennemførte også en række andre ændringer, primært ud fra den tanke, at kirken skulle ligne Sune Skjalmsens oprindelige udgave mere.

Storck kritiseres tit for at være gået for hårdhændet til værks – også i Bjernede. Men faktum er, at rundkirken allerede afveg mærkbart fra originalen, da han kom til. Så i stedet for at skælde ud på den stakkels professor skulle man måske bare omfavne bygningens brogede historie – på godt og ondt.

Bjernede Kirke er omtalt i bogen “100 ting at se – på Midtsjælland”. Her kan man bl.a. se et billede af de kraftige søjler, der går fra gulv til loft i kirkens indre.